FOTOS

Dette er det eneste farvefoto jeg kender af William S. Knudsen.
Derfor er det også valgt som forsidefoto til bogen.
Fotografiet er taget omkring 1940
Consolidated B-32 Dominator Bomber fabrik, Fort Worth, Texas, 1944.
B-32 Dominator var oprindeligt beregnet som sikkerhed mod fejl i B-29-programmet- og dem var der mange af. Men da B-29 endelig blev en succes betød det, at der ikke blev bygget så mange af disse maskiner og de blev kun sat ind i få kamphandlinger i de sidste par uger af 2. verdenskrig. I alt blev der bestilt 300 stk, men kun 118 blev leveret til USAAF. De 170 blev aflyst.

Herunder er fotos fra en tur til den kirke som Knudsen grundlagde og brugte gennem hele livet. Grundstenen nedlagt den 26. august 1928, og søndag den 23, december 1928 er Knudsen og familie med, da Epiphany Lutheran Church på 933 West Seven Mile Road åbner.
Den ligger der endnu, men fordi medlemstallet er faldet voldsomt, lukkede den lutheranske menighed kirken i 2009 og afhændede den til Oasis of Hope Christian Church trossamfund der igen har skabt liv i bygningen og sætter utrolig stor pris på den.

Herunder er fotos af familien Knudsens hus på Moss Avenue som det ser ud i dag. Det er meget velholdt og holdt helt originalt både ude og inde.

Herunder en række stillframes fra en af de film som Knudsen fik optaget og sendt hjem til sin familie i Danmark. Huset på Moss Avenue ses og alle familiemedlemmer præsenteres. Ca. 1922

Familien Knudsen i et filmstill ca. 1924. De sidder foran den kamin, som stadig findes på Moss Avenue. .
Samme sted som ovenfor fotograferet i 2017
Familien Knudsens hus i Palmer Woods på Balmoral Drive som det ser ud i dag.

Herunder: Outer Drive Faith Evangelical Lutheran Church på Outer Drive og North-Western Highway i Detroit som den ser ud I dag. Det er bygningen til højre, som Knudsen står bag. Den er opført i ny-gotisk stil og har plads til 330 mennesker. Kirkerummet fremstår helt originalt. Indviet 20. juni 1937.

Søndag den 4. august 1939 havde Clara Knudsen fat i hammeren, da hun nedlagde grundstenen til et lille kapel, hendes mand havde doneret 60.000 dollars til at opføre. Det var sjældent, man så Clara Knudsen deltage i officielle handlinger på den måde, men det er klart, at hun var med ved denne begivenhed, eftersom bygningen bærer hendes navn: Clara Elizabeth Knudsen Chapel and Educational Building. Inde i stenen ligger i øvrigt en bibel, en katekismus, aviser fra tiden, nogle mønter og andre ting. Det lille kapel står velholdt og originalt endnu og benyttes stadig, nu som del af den kristne privatskole Cornerstone School. Et to meter højt blyindfattet vindue er dedikeret til William og Clara Knudsen. Herunder ses grundsten og kapel som det ser ud i dag.

Herunder: Knudsens arbejdsplads som den ser ud i dag. General Motors’ hovedkontor i Detroit, tegnet af legendariske Albert Kahn, var verdens største kontorkompleks i 1923. Bygningen står i dag smukt renoveret og bruges af Michigans statsadministration. General Motors flyttede til en moderne bygning i 2002.

En anden af Knudsens arbejdspladser som han kort har stiftet bekendtskab med og hvor han mødte Henry Ford for første gang var Ford fabrikken på Piquette Avenue der i dag er smukt og respektfuldt reddet og restaureret til en perle.

Knudsens barnebarn Judith Christie og jeg besøger arkivar Ken Voyles på Detroit Athletic Club. Vi roder igennem kasser for at finde materiale om Knudsen. Herunder klubben som den ser ud i dag. Den har netop været igennem en stor restaurering og står nu lige så flot som da Albert Kahn afleverede byggeriet i 1915.

Knudsens børn og børnebørn har sponseret denne lille park i William Knudsens navn. Den ligger i et temmeligt nedslidt område af Detroit og giver lidt frirum til både børn og voksne.

Dette “Identification tag” ligger i National Automotive History Collection / Knudsen Files. Givet til Knudsen af medarbejdere hos Chevrolet sandsynligvis da han, den 16. oktober 1933 efter mere end ti år som chef for mærket, overdrager nøglerne til chefkontoret til sin afløser Marvin E. Coyle.
Knudsen fik sit sidste militære identifikationskort i 1944. Kortet ligger i dag på National Automotive History Collection i Detroit
Bagsiden af Knudsens identifikationskort fra 1944
Beboerne i Knudsens gamle fødegade Voldmestergade har ikke glemt deres gamle nabo. Her er det familien Alf Mortensen der har sendt en jule og nytårshilsen med et foto af Konge Christian X og Dronning Alexandrine. Kortet er bevaret på National Automotive History Collection.
Knudsens pung med initialer er også bevaret på National Automotive History Collection.
Knudsens pengeclip i form af den amerikanske ørn er også bevaret af et familiemedlem.
På bagsiden ses Knudsens initialer og man ser at Cartier har fremstillet den i 14 karat guld.
Familien har også bevaret Knudsens gamle toilettaske.
Knudsens barnebarn Robert Stevenson, Elnas søn, viser her Knudsens tre stjerner som generalløjtnant samt diverse æresbevisninger. På væggen et maleri af en glad WSK.
Judith Christie og søster Lisa Flint, døtre af Florence og Semon Knudsen foran den restaurant der nu ligger hvor familiens sommerhus på Grosse Ile en gang lå.
Søstrene Lisa og Judith samt en arkivar roder i kasserne efter fotos til bogen på Grosse Ile Historical Society.

Herunder er en række stillfotos fra de film som Knudsen optog og sendte hjem til familien i København. De viser familielivet i sommerhuset på Grosse Ile i perioden ca. fra 1920-30. Der slappes af med en tur i poolen og i floden, med tennis, boldspil og en tur med motoryachten Naiad. Udover Knudsen selv ses naturligvis hans kone og fire børn, men også hans mor og søster “Visse” med hendes tre børn Carl, Pat og Jenny.

En afslappet Knudsen i sommerhuset på Grosse Ile. Slutnigen af trediverne
Her ses Martha “Girlie” med familiens Great Dane “Dan” ved sommerhuset på Gross Ile 1929

Herunder: Lisa, Judith og jeg var en tur på Grosse Ile og besøge det sted hvor sommerhuset en gang lå. Der er ikke rigtig noget tilbage af hverken huset, swimmingpoolen, tennisbaner eller garageanlæg. Huset blev solgt af familien og revet ned til fordel for den restaurant “The Smokies” der ligger der nu. The Grosse Ile Community Recreation Department driver nu området under navnet Waters Edge Country Club med en lille marina, hvor før Knudsens anløbsbro lå og en ny swimmingpool, ishockeybane, basketbane, drivingrange og offentlig golfbane.

Skonnerten Clelma, som Semon sejlede kapsejlads i i Port Huron Mackinac Race 1936. Han kom efter 61 timers sejlads ind som nummer ni ud af ti i klassen.
Knudsen modtager Kronprinsesse Ingrid og Kronprins Frederik da de besøger Detroit på gennemrejse til Verdensudstillingen i New York 1939
Knudsens mor Augusta med de 80 røde roser som hun har modtaget fra sin søn i Amerika på sin 80 års fødselsdag
Knudsen havde et tæt forhold til sin mor. Her ses han med hende en dag i begyndelsen af tyverne. Stillfoto fra privatfilm.
Her ses Knudsens mor til venstre og hans kone til højre da de er sammen på Kongedybs Alle på Amager i 1929. Stillfoto fra privatfilm.
Familien mødtes også i villaen på Niels Juels Vej i Helsingør. Ejer Ingeniør J.C. Granholm (JGA’s morfar, gift med Elna og dermed svoger til WSK) Stillfoto fra privatfilm midten af tyverne.
Knudsen fotograferet omkring 1930
Knudsen på Hotel d’Angleterre 1945
Fotograferet ca. 1925
Erik Granholm var fem år da han besøgte sin onkel Knudsen med sine forældre I. C. Granholm og Elna Knudsen i 1929. Martin Lund har interviewet Erik til bogen.
Lisa, Ingrid, Girlie, Jenny, Dotti og Tutti på badebroen ved Gross Ile. 1929
Clara Knudsen og WSK’s søster “Visse” ved yachten Naiad. Gross Ile. 1929.
Anløbsbro og kombineret bådehus og omklædning ved Grosse Ile 1929. I badetøj ses Bunkie Knudsen og de to drenge er Knudsens søster “Visses” to sønner Pat og Carl.
Knudsens svoger Johannes. C. Granholm (med avis) i samtale med Naiads kaptajn John O. Jenking. Til venstre ses lille Erik og hans to søstre Lisa og Ingrid, samt sandsynligvis Jenny.
Knudsens elegante Cadillac 355. V8. 1935. Fotograferet ved sommerhuset på Gross Ile.
Den 27 november 1914 bliver William S. Knudsen amerikansk statsborger. Han opgiver sin adresse til at være 122 Medbury Avenue, Detroit.
Knudsen i samtale med Henry Ford II og hans bror Benson Ford
Da WSK fik Storkorset af Dannebrog, bliver man også bedt om at hænge et portræt op på Frederiksborgmuseet. Knudsen fik sit malet af den danskfødte, men i Detroit bosatte kunstmaler Karl Larsen.