FORFATTEREN

Mit navn er Martin Lund. Jeg er fotograf, journalist og født 1963.

Jeg har mere end 30 års erfaring primært med tv, men også med andre medier. Jeg har haft ansvar som tilrettelægger, tv-fotograf, klipper, redaktionschef og postredaktør af ​​mere end 500 tv-programmer til alle danske tv-stationer.

Jeg har skrevet artikler og bidraget med fotografier til en lang række kulturelle og historiske artikler i Danmark. Bl.a. til Euroman og det ugentlige nyhedsmagasin Focus, FDM og det internationalt anerkendte britiske tidsskrift Classic & Sports Car.

Jeg stødte første gang på navnet William S. Knudsen, da jeg i 2009 skrev bogen »Kongelig køreglæde«, en coffee table-bog om alle kongehusets biler – fra den første i 1908 til i dag. Under min research fandt jeg ud af, at Knudsen modtog kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid i Detroit på deres vej gennem USA for at åbne den danske pavillon på verdensudstillingen i New York 1939. Han var tydeligvis en vigtig person og dansker, men jeg havde aldrig hørt om ham. Rutinemæssigt slog jeg ham op, og det stod med det samme klart, at her lå en fantastisk historie, som ikke var blevet fortalt siden 1940’erne.

William S. Knudsen var stort set ukendt i Danmark. Derfor besluttede jeg at skrive en biografi om ham. Jeg tog udgangspunktet i de to eksisterende biografier, hhv. Hans Rudes danske fra 1945 og Norman Beasleys fra 1947, men det blev hurtigt suppleret af rigtig mange andre kilder i form af online amerikanske avisarkiver, masser af bøger og i tusindvis af opslag på internettet. Undervejs fandt jeg ud af, at ingen for alvor havde beskrevet Knudsen som privatperson. Derfor kontaktede jeg familien, i første omgang Knudsens herboende grandnevø Jesper Gram-Andersen, der viste sig at være utrolig vidende om Knudsen og har været en stor støtte undervejs i processen.

I vinteren 2017 rejste jeg til USA og besøgte Knudsens familie, der var meget positive og interesserede i at hjælpe. Knudsens barnebarn Judith Christie hentede mig i lufthavnen, og hun og hendes mand Chris var så venlige at have mig boende i ti dage. Judith og jeg besøgte sammen de to huse, Knudsen boede i på hhv. Moss Avenue og Balmoral Drive og blev inviteret indenfor af husenes nuværende beboere. Ejeren af huset på Moss Avenue spurgte, om Knudsen havde været en meget høj mand, for der var et ekstra forlænget badekar på første sal! Vi kunne oplyse, at Knudsen var næsten to meter høj, så den var god nok.

Det var første gang, Judith besøgte huset på Balmoral, siden det blev solgt efter hendes bedstemors Clara Knudsens død i 1950. Huset ejes i dag af en læge, der har beboet det i 30 år og er meget glad for det. Hun har en stor samling afroamerikansk kunst, og der er dukker over det hele, men det var alligevel ikke svært at fornemme, hvordan husets rum må have taget sig ud i Knudsens tid. Biblioteket med de indbyggede reoler kunne jeg straks genkende fra et foto, hvor Knudsen og Bunkie sidder med en bog (side 106 i bogen »Big Bill«).

Judith og jeg besøgte også General Motors gamle hovedbygning, et flot og velholdt byggeri. Vi kiggede også forbi Fords fabrik på Piquette Avenue, i dag er et velfungerende museum, hvor man kan se Henry Fords kontor. En lang række Ford-modeller er udstillet i de meget fint og respektfuldt restaurerede fabrikslokaler. Judith fulgte også med til Detroit Public Library, hvor man finder National Automotive History Collection. Her tilbragte vi to dage med at gennemgå og -fotografere det ret omfangsrige Knudsen-arkiv, fyldt med transskriberede taler og personlige dokumenter og sager. Judith var med hele vejen, så jeg altid kunne spørge ind og få kommentarer på de dokumenter og ting, der dukkede op.

Vi besøgte også Ford River Rouge-fabrikken, der stadig fungerer som fabrik, omend ikke på helt samme niveau som på Knudsens tid. I den forbindelse lagde vi vejen forbi det imponerende Ford-museum og den nærliggende historiske by Greenfield Village, hvor Henry Ford har samlet historiske bygninger – herunder sit eget fødehjem og første værksted.

Vi blev også inviteret til at besøge den fornemme gamle klub Detroit Athletic Club, hvor Knudsen var medlem i mange år og også havde et år som formand. Klubben havde netop gennemgået en stor restaurering og fremstår imponerende og original med en stor swimmingpool på første sal over restauranten. Husets arkivar Ken Voyles viste os rundt, og vi tilbragte et par timer i hans arkiv med at finde informationer om Knudsen.

Sammen med Judith og hendes søster Lisa var jeg på en skøn udflugt til øen Gross Ile, hvor Knudsen havde sommerhus. Desværre er huset revet ned og erstattet af en lidt trist restaurant, men den store grund er der stadig, og det var rørende at høre de to søstre tale begejstret om dengang, de tilbragte sommerdage her – hvordan de svømmede mod strømmen i floden og fyrede fyrværkeri af fra det bådehus, der heller ikke findes mere. Vi kørte tværs over øen og besøgte det lokalhistoriske arkiv, hvor vi fandt en del fotografier af Knudsen og familien, som også var nye for søstrene. Jeg fik svar på en masse spørgsmål, og vi havde nogle utrolig hyggelige dage sammen.

Selvfølgelig måtte Judith og jeg også besøge to af de tre kirker, Knudsen byggede, og den lille park, som familien har oprettet i Knudsens navn. Begge kirker er velbevarede og indrettet med det originale udstyr.

Efter opholdet i Detroit rejste jeg videre til Minneapolis St. Paul, hvor et andet af børnebørnene, Robert Stevenson, bor med sin kone Heidi. Igen blev jeg samlet op i lufthavnen og boede privat hos dem i fire dage, hvor vi talte om Knudsen og gennemgik deres store arkiv med masser af fotos og andre gode sager. Robert var utrolig åben over for mig og fortalte, hvordan han nærmest var flygtet ud af Detroit for at slippe ud af Knudsens altdominerende skygge. Til thanksgiving fik jeg fornøjelsen at møde Robert og Heidis børn og børnebørn – altså fjerde og femte generation Knudsen i USA. Det var meget hyggeligt og gæstfrit.

En stor del af mine fotos fra researchrejsen ligger her på siden under FOTOS. Vær iøvrigt opmærksom på copyright.

Arbejdet med bogen om Big Bill, som amerikanerne kaldte Knudsen, har stået på siden 2009. Nu er den udkommet, og jeg arbejder i øjeblikket på at skaffe midler til at producere en international dokumentarfilm om ham.

Jeg tager gerne ud og fortæller om Knudsen, så kontakt mig endelig, hvis det har interesse. Som udgangspunkt tilbyder jeg kortere eller længere foredrag på dansk eller engelsk.

Kontakt mig ved at skrive til martin@wsk.dk